Despre Cafea

Cum alegi cea mai bună cafea

Gustul cafelei este subiectiv având în vedere că ne referim la un produs alimentar, evaluat in funcție de preferințele și exigențele fiecărei persoane. Astfel, vom evalua cafeaua in funcție de tipul ei și de mediul de utilizare pentru a putea stabili mai ușor care este cea mai bună cafea pentru tine.

Cea mai bună cafea este cafeaua de specialitate, single origin. Aceasta este supusă unor evaluări riguroase, atât la cultivare, cât și la procesare.

La modul general,  cea mai apreciată cafea este cea care are o compoziție de 100% arabica, prăjită cu Grijă, cât mai recent. Bineînțeles, pentru a te bucura de cea mai bună aromă, este foarte importantă metoda de preparare și modul de păstrare.

Ca și compoziție, după tipul cafelei, se disting două mari categorii: Arabica si Robusta.

Cu o pondere de 70% din producția mondială, cafeaua Arabica este o cafea superioara, mai apreciată decât Robusta, și se distinge prin aromă, gust dulce, parfumat și note ușoare florale, ciocolatii sau fructate.

Conține mai puțină cofeina și este mai pretențioasă, atât la cultivare, cât și la preparare. Cel mai mult se cultivă în America Centrală și de Sud și are un preț mai mare decât Robusta. La preparare este mai puțin cremoasă decât Robusta.

Robusta este o cafea cultivată în Africa și Asia, și se distinge prin tărie, prin bogăția cremei față de Arabica și mai puțin aromată. Cafeaua Robusta este mai puțin apreciată decât Arabica, însă are avantajul prețului, fiind mai accesibilă. Conține de două ori mai multă cofeină și este mai puțin pretențioasă și la cultivare și la preparare, comparativ cu Arabica.

O altă clasificare a cafelei, după tip, este: cafea comercială, cafea de origine și cafea de specialitate.

Cafeaua comercială este cea mai mult întâlnită în magazine și pe internet. Aceasta conține, de obicei, un amestec de cafea arabica și robusta, din diferite origini ale globului, adesea prăjite mediu sau intens. În funcție de amestec și prăjire, acestea pot fi mai tari sau mai aromate. Sub diferite branduri, cele mai apreciate cafele comerciale sunt cele care conțin o proporție mai mare de cafea arabica.

Cafea de origine (sau Single Origin) este acea cafea care provine dintr-o singură plantație, cu aromele si particularitățile specifice regiunii din care provine. Vorbim de cafea de pe plantații din Etiopia, Columbia, Kenya, Panama, Guatemala, Costa Rica, Brazilia, Nicaragua, etc. În cadrul acestei categorii se procesează Cafele 100% Premium Arabice, prăjite cu grijă, ușor sau mediu. Fiecare cafea are aroma sa puternică, naturală, distinctivă, adesea cu note citrice și florale intense, dar și arome cu note specifice de ciocolată, nuci, fructe uscate sau mirodenii.

Cafeaua de specialitate este un termen care descrie boabele de cafea cu cea mai bună aromă, care este produsă în microclimate speciale și care beneficiază de un tratament excepțional de la plantare la servire.

Potrivit Asociației Cafelei de Specialitate (SCA), cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scala de 100 de puncte, este clasificata ca “specialitate”.

Pentru a obține acest statut, cafeaua trebuie să treacă evaluările legate de: origine, recoltare, prelucrare, trasabilitate, prăjire, măcinare și preparare, deoarece, cafeaua de specialitate înseamnă “cea mai bună dintre cele mai bune”.

În funcție de mediul în care utilizăm cafeaua vorbim de: cafea pentru acasă, cafea profesională pentru bar și restaurant și cafea vending (pentru automatele din spațiile publice).

Cafeaua profesională pentru bar este preponderent cafea arabica, dar nu exclusiv. Aceste tipuri de espressoare pot folosi orice fel de cafea fie arabica, fie robusta. De regula, producătorii au o gamă largă de cafele profesionale începând de la 50% arabica si 50% robusta și terminând cu 100% arabica.

Cafeaua pentru acasă este de calitate net superioara, prepondent Premium Arabica, prăjită cu grijă, ușor spre mediu. Gustul este delicat și aromat, fără să fie tare sau amar. 

În automatele vending se folosește, de regulă, o cafea cu un procent ridicat de Robusta. Automatele pot oferi cafea de calitate medie, sunt limitate tehnic. Având în vedere și faptul că la automate se consumă, mai mult, cafea cu lapte, o cafea potrivită pentru aceste aparate conține, în mare parte, cafea Robusta și, uneori, puțină Arabica pentru aromă.

Recomandarile noastre, în funcție de mediul de utilizare, pentru Acasă sau Birou sunt:

Cafelele de Poveste de la artizanalia.ro

LASĂ UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *